top of page

Toukola

"Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja. Peltojen alla on niittu, apilaäyräinen, halkileikkaama monipolvisen ojan; ja runsaasti antoi se heiniä, ennenkuin joutui laitumeksi kylän karjalle. Muutoin on talolla avaria metsiä, soita ja erämaita, jotka, tämän tilustan ensimmäisen perustajan oivallisen toiminnan kautta, olivat langenneet sille osaksi jo ison-jaon käydessä entisinä aikoina."

 

- Aleksis Kivi, Seitsemän Veljestä (1870)

8086133015_6e5e45c0e0_o.jpg

- Ootko sä todella asunut tässä hökkelissä pari kuukautta? Eelis katseli ympärilleen pöydän ääressä, johon Asta-täti oli hänet istuttanut kahvia hörsimään. Asta katsoi Eelistä moittivalla katseellaan. - Äläs höpise, mää assuin tässä ja pittiin Iivarista huolta ennen ku se kuolla kupsahti, Asta sanoi pulla suussa mutisten. Eelis yllättyi hieman ja pahoitteli käytöstään. Asta myhäili tyytyväisenä juoden kahvikupposen loppuun. Hän nousi ikäihmiseksi yllättävän säpäkästi pehmeästä nojatuolista jota pitsinen päiväpeitto verhosi .

- Lähdetääs kattomaan miltä nää sun tilukset näyttää! Nainen tokaisi ja kiristi takaraivollaan lepattavaa huivia. Eelis ei ennättänyt edes juoda juomaansa loppuun, kun Asta talutti häntä jo pihalle. Mies kerkesi juuri ja juuri laskea kupin kädestään eteisessä olevan lipaston päälle ja painaa ainakin pari kokoa liian suuret kumisaappaat jalkoihinsa. Mitähän tästäkin oikein tulee, Eelis mietti.

Eelis Laine

Mitä mä edes oikeastaan teen täällä? >

Denim Shirt

En rehellisesti osaa vastata tuohon kysymykseen. Oon 24-vuotias mies. Opiskelen tällä hetkellä etänä Tampereelle ja asun täällä Toukolassa. Pls send nudes help!

 • Rento, hurmuri, röyhkeä, komea!

 • Ei aiempaa kokemusta eläimistä

 • Naiset vaihtuu useammin kuin sukat.. Troublemaker? 

 • Ainakin jutut ovat purevia

Asta Aikio

Eipä täsä hättää, kyllä tuo poika vielä joutaa oppimaa! >

Mature Woman Laughing

Naiseltahan ei ikkää kysytä! Alunperin oon Oulusta kotosin, vaan tänneppä mää päädyin. Eelis on mun kummipoika, eihän uskos! Vaan kyllä tuostakin vielä isäntä koulitaan!

 • Kohtelias, puhelias, huolehtiva

 • Maalaistyttö henkeen ja vereen

 • Asuu Toukolan pikkutuvassa ja katsoo Eeliksen perään

 • Leipoo parasta mustikkapiirakkaa!

Aslak Valle

Kahta huonoa ei ole yhtä aikaa, työtä ja näläkää >

Senior Man

Minä oon Iivarin tuntenu jo pikku poikasesta lähtien. Sillä kai minusta tuliki Toukolan toinen isäntä ja noista kopukoista oon huolehtinu jo usiamman vuosikymmenen.

 • Höpsö vanha mies, juttujen laatu vaihtelee huonosta tosi huonoon

 •  Jos historiointi ei kiinnosta niin ei kannata kysellä Aslakilta syvällisiä

 • Tallimestarina 80-luvulta alkaen

Saara Suomela

Eläinten kanssa työskentely on enemmän kuin elämäntapa >

Pretty Girl in Red Shirt

No siis.. Oon ratsastuksenohjaajaksi 2017 valmistunut, ja no muutin töiden perässä tänne vielä pohjosempaan. Hyvin oon viihtynyt, porot on parhautta ja Toukola!

 • Suloinen, ujo kaikkialla muualla kuin ratsastuskentällä ohjatessaan! Rauhallinen, tarkka

 • Ystävällinen ja pidetty ope! 

 • Turhankin sinisilmäinen toisinaan

Henkilöt

- Kas täältähän mun lempikaksikko löytyki! Asta innostui niin, että nosti kätensäkin ilmaan. Eelis pyöräytti silmiään kunnes näki jotain mitä hän ei ikinä olisi uskonut täällä näkevänsä: upea, kaunis nainen! Hänellä oli päällään kunnon maatilavarustus ja jaloissaan hänellä heilui reilun kokoiset tummanvihreät saappaat. Naisen vieressä seisoi vanhahko ukko, joka hymyili leveästi, hieman ahdistavasti jopa. 

- Tämä tässä on Aslak ja tämä kaunokainen puolestaan on Saara! Asta ilmoitti kuuluvasti ja Saaraksi esitellyn naisen poskille kohosi kevyt puna. Aslak puolestaan tuli kättelemään Eelistä ja taputteli tätä olalle: - Kyllä tämmösestä rääpäleestä ei isäntää tuu, no mutta onneksi talikon varresa sulle saadaan hieman lihaa luun päälle!

© AK

Timonen

Toukolassa oli pitkään kanankoppi, mutta kun viimeinen kana jäi epäonnisesti traktorin renkaan alle, jäljelle jäi vain kyyninen kukko. Äkäisempää kukkoa saa todellakin etsiä, Timosta ei tarvitse edes suututtaa niin se on kannukset ojossa tulossa päälle. Tämä kukko kannattaa siis kiertää kaukaa. Aslakin sanoin: Antaa Timosen porskuttaa kunnes se lakkaa kiekumasta ihmiset aamulla hereille!

Rotu

Väri

Ikä

Maatiainen

Kuoriutunut 2011

Mille Fleur

Sukupuoli

Koiras

Svenska Mässan

Hellu

Kaukovallan Helie eli tutummin Hellu on Saaran oma pikkuparsoni. Helluun törmää tallilla väistämättä, sillä aina kun Saara on tallilla, niin on myös Hellu. Tämä neitokainen on nokkela ja vikkelä, eli hippaleikin häviät Hellulle varmasti! Hellulla on lukematon määrä erilaisia hellittelynimiä, joten ei kannata ihmetellä jos pihamaalla raikaa Lellua, Hellukkaa, Lellukkaa, Hempsaa, Hömpsää, Hemputinta... Lista vain jatkuu.

Rotu

Väri

iKÄ

Parsonrussel

Syntynyt 2019

Valko-ruskea

Sukupuoli

Naaras

16586345799_e744ef84d0_z.jpg

Matti

Matti on Aslakin oma metsästyskoira. Matin tiukka katse ei jätä epäselväksi sitä, kuka Toukolan todellinen alfauros on. Matti-herra on harvemmin Aslakin matkassa tallilla, sillä uros ei suostu tappelutta myöntämään olevansa arvojärjestyksessä tallin orien alapuolella. Jos Matin jostain kuitenkin bongaa niin lintumetsältä! Uros on mitä taitavin kumppani metsällä, eikä siltä takuulla jää yksikään riekko huomaamatta.

Rotu

Väri

iKÄ

Lyhytkarvainen

saksanseisoja

Syntynyt 2019

Ruskea-päistärikkö

Sukupuoli

Uros

Peter Houghton

Moona

Tämä suloinen sarvipää on Moona. Hän on Aslakin silmäterä ja ylpeydenaihe. Moona on oikein kiltti lehmä, jonka kanssa voi käydä rakentavia keskusteluja:

- Moo! 

- Moo-oooo.. 

Joka tapauksessa Moona on ihana otus jota kannattaa käydä paijaamassa, jos vain tallitöiltä liikenee ylimääräistä aikaa (tai vaikka ei liikenisikään)

Rotu

Väri

iKÄ

Ylämaankarja

Syntynyt 2019

Punainen

Sukupuoli

Lehmä

© AK

Miuku

Miuku on kekseliäs ja vilkas kissa, jolta ei jää yksikään heinälässä vilistävä hiiri huomaamatta. Kovin seurallinen Miuku ei ole, mutta silloin kun tämä itse hakeutuu syliin rapsutettavaksi siitä ei meinaakkaan millään päästä pois. Ruualle perso tekee kaikki temput saadakseen nameja. Tämän kilpparitytön löytää joko tallista pyytämästä tai vaihtoehtoisesti tuvasta nuokkumasta Astan sille kutomalla viltillä

Rotu

Väri

iKÄ

Maatiainen

Syntynyt 2015

Kilpikonna

Sukupuoli

Naaras

mandi.png

Pekoni

Pekoniksi kutsuttu puputti on mitä suloisin otus. Pekoni on perinyt isänsä siron pään ja emänsä lumoavat silmät. Pupu asustelee entisessä kanankopissa, joka on muokattu kanikäyttöön sopivaksi. Pekoni on Ajattaran kanilan kasvatti, ja Pekonin virallinen nimi onkin Ajattaran Begonia. Pekoni on naaraskanille tyypillisesti melko säpäkkä ja Pekonin kanssa saa toisinaan olla tarkkana että porkkanan lisäksi ei lähde sormi nököhampaiden matkassa.

Rotu

Väri

Ikä

Sekarotuinen

Syntynyt 2019

Sininen

Sukupuoli

Naaras

Kukon, Kissan JA Lampaiden kuva © AK (CC BY 2.0)

- Eikös ole upeita! Asta riemuitsi esitellessään Eelikselle jokaisen tallin kissan ja koiran, lehmää unohtamatta. Juuri kun Eelis oli huokaissut helpotuksesta Asta esitteli tuvan takana avautuvan näkymän. Lampaita, lehmiä ja talli täynnä hevosia. Eelistä heikotti ja sieraimiin kantautuva kirpakka katku ei auttanut asiaan, ei sitten tippaakaan.

- Tuleppas, mennään talliin katsomaan miltä siellä näyttää. Saara voi esitellä sulle sitten tiluksia hieman tarkemmin, Asta hymisi huiviisa ja iski jälleen punastelevalle Saaralle silmäänsä. 

© AK (CC BY 2.0)

"Kohta on meillä tekeillä tuima toimi ja työ, kohta jumisevat hirret, kirveet paukkuu, ja ylös kohden taivasta kohoopi huikea pirtti Impivaaran aholla, keskellä jylhiä metsiä."

 

- Aleksis Kivi, Seitsemän Veljestä (1870)

© AK (CC BY 2.0)
Tallista

- Tässä tää ois, talli siis, Saara esitteli Eelikselle Astan virnuillessa tallin ovella. Eelis ei edes tiennyt mistä aloittaisi kysymysten kysymisen, joten hän päätti olla vain hiljaa ja nyökkäili. - Joo-o. Tota, mitäs mun pitäis nyt osata sitten tehdä? Eelis kuitenkin lopulta avasi suunsa.

- Sun pitää ainakin osata antaa ilta- ja aamuruuat, sit sen lisäksi sun täytyis osata vähintään puhdistaa karsinat. Jos jotain vielä sen lisäksi ois hyvä osata niin taluttaa, loimittaa ja ratsastaa. Niin ja tietty varustaa jos meinaat ratsastaa, Saara vastasi pohdiskeleva ilme kasvoillaan, hieman jopa ivallisesti hymyillen mitä muuta hän keksisi miehen päänmenoksi. Eelis huokaisi syvään, johon Saara vastasi naurahtaen. - Kyllä sä kerkeet oppia vielä, vai mitä sä nyt sitten ajattelit tehdä Toukolan kanssa? Saara kysyi kiinnostuneena, sillä kyllähän se vaikuttaisi hänenkin elämäänsä.

- Kyllä se on nyt niin, että kaikesta huolimatta mä taidan jäädä tänne teitä ihastuttamaan ja vihastuttamaan, Eelis vastasi hymyillen Saaralle. Tähän tallin ovelle vakoilemaan jäänyt Asta päästi riemunkiljahduksen, joka palautti Eeliksen maantasalle. 

- No mennään sit katsomaan loputkin SUN tilasta! Saara hihkaisi.

Toukolan tilat

 • Koostuu viidestä eri rakennuksesta:

  • Päärakennus, jossa Eelis majoittuu​

  • Tupa, jossa Asta majoittuu

  • Talli, jossa hevoset majoittuvat

  • Navetta, jossa lehmät ja lampaat majoittuvat

  • Sivurakennus/aitta, jossa varasto, huussi, ulkosauna sekä majoittumistiloja

 • Talli ja aitta valmistunut jo 1700-luvulla, uusittu 1900-luvulla ja pientä remonttia 2000-luvulla, muun muassa ilmastointi ja lämmitykset kuntoon

 • Tiluksilla monta kymmentä hehtaaria laidun- ja metsäaluetta. Loistavat maastomahdollisuudet

 • Kenttä tehty 1880-luvulla. Kesäisin pölisee, syksyllä muuttuu juoksuhiekkamaiseksi

 • Maneesia ei ole, lähimmälle tallille jossa maneesi noin 5km matka suuntaansa

 • Navetta rakennuksista uusin, 1800-luvulla rakennettu ja 1900-luvulla peruskorjattu sekä uudistettu lypsylaitteilla.

 • Aitta muutettiin 1900-luvulla tilapäismajoitukseksi kun päärakennus rakennettiin

 • Lähellä on joki ja metsälampia, missä voi kesäisin uittaa hevosia, koiria ja miksipä ei lehmiäkin

 • Toukolassa on sitä menneen ajan meininkiä!

© AK (CC BY 2.0)

Ilmakuva ja Tilusten kuva © AK (CC BY 2.0)

- Eelis ja Saara tulkaas tänne näi! Aslak viittelöi aitan edustalta samalla puupalikasta voiveitseä veistellen.

- Haluattekos kuulla hieman Toukolan historiaa? Aslak sanoi silmät kirkkaana loistaen. - Öö, mun täytyy käydä hakemassa tuntihevoset sisälle, mutta Eelistä varmaan kiinnostaa kuulla omien tiluksiensa historiasta! Saara sanoi ja tuuppasi Eelistä kevyesti. Eelis hymähti ja istui sitten vastahakoisesti Aslakin viereen.

talli7.jpg
talli6.jpg

tiLUSTEN kuvaT © kATA t (CC BY 2.0)

Historia

Toukolan lyhyt historia

 • Henrik ja Maria perheineen pystyttävät Toukolan tilat 1700-luvun alussa. Alussa vain aitta ja latomainen tallirakennus hevosille ja lehmille.

 • Henrikin ja Marian poika Johan jää tilan isännäksi. Johan laajentaa tiluksia ja rakennuttaa navetan 1800-luvulla.

 • Johanin poika Martti astui isännäksi 1800-luvun lopulla, jolloin Toukolassa asui ennätysmäärä ihmisiä, 16 kappaletta.

 • Vasemman puoleisimmassa kuvassa Martti sekä vaimonsa Maria, ja seitsemän heidän lastansa.

 • Martin vanhin poika Otto oli ainoa, jota vähääkään kiinnosti Toukolan kohtalo 1900-luvulla.

 • Otto sai vaimonsa Kertun kanssa kaksi poikaa, Iivarin ja Matin. Iivari ja Matti osallistuivat tallin pyörittämiseen yhteistuumin, kunnes Matti lähti puolisonsa matkassa Tanskaan. Keskimmäisessä kuvassa Otto, Iivari ja Matti-vauva.

 • Iivari piti Toukolaa hyvänään, olihan se hänen sukutilansa. 1980-luvulla Iivarin kanssa Toukolan isännäksi tulee Aslak, hänen hyvä ystävänsä nuoruusvuosilta. 2000-luvulla Iivari remontoi Aslak apunaan perinpohjin vanhimmat rakennukset ja päivitti tallin sekä navetan vastaamaan nykypäivän standardivaatimuksia. Iivari on oikean puoleisessa kuvassa.

 • Iivari menehtyy alkuvuodesta 2019. Hänellä ei ollut omia lapsia, eikä puolisoa, joten hän päätti jättää ainoalle tuntemalleen miespuoliselle sukulaiselleen Toukolan.

 • Tässä ollaankin nykypäivässä: Eelis on Toukolan uusi isäntä ja pyrkii täyttämään Iivarin hänelle jättämät suuret saappaat.

© kellinahandbasket (CC BY 2.0)
© Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Portrait of Senior Man

kuva © kellinahandbasket (CC BY 2.0)

Kuvia Toukolasta

Kuvia

Tilusten kuvaT © AK (CC BY 2.0), MALIN LINDMARK (CC BY-NC-ND 2.0)

bottom of page