top of page
backdrop-72250_960_720.jpg
backdrop-72250_960_720.jpg
backdrop-72250_960_720.jpg
Jakki.jpg
HEVOSEN LUONNE

Ponnien selatessa Tuuliajon Hevostilan myytävien hevosten listaa, Jakki oli

yksi niistä, joiden kohdalla Ponnien oli pakko pysäyttää selaaminen ja

vaihtaa kuvitteelliset ostohousut jalkaan. Vaikka nainen kuinka pyrki

hillitsemään itsensä, ei siitä lopulta tullut yhtikäs mitään. Niinpä Ponnie

ilmoitti Jakin sen hetkiselle omistajalle, että tämä ori olisi ehdottomasti

saatava. Parin tuskallisen pitkän päivän jälkeen Ponnie sai vastauksen jota

hän pahoin pelkäsi. Talliin muuttaisi uusi hevonen! 

Storyteller's Jackass eli Jakki on nimestään huolimatta mitä kylmäpäisin

tapaus. Moni on ihmetellyt miten näin suloinen, ja ihanan pörröinen ori voi 

olla näin rauhallinen tapaus. Harva kuitenkin tietää, että Jakki on nimensä

veroinen hurjapää, kun pääsee vauhtiin esteradalla tai maastossa laukka-

suoralla. Jakilla on orimaisen leveä lapa ja jäntevä runko. Niin tasaisella selällä ei

montaa kertaa pääse elämänsä aikana istumaan, niin siis ellei omista kyseistä oriherraa. Jakin selkään uskaltaa kyllä tuntemattomammankin ratsastajan päästää, sillä tämä hevonen on ratsuna mitä mainioin tapaus! Ei siis ihme, että ponin valmentajista suurin osa ratsastaa orin mielellään läpi vaikka parikin kertaa kuussa...

HOITAESSA oripoika on niin hellyydenkipeä, että jos tämä poni ei sydäntäsi sulata, tuskin mikään saa

sitä routakimpaletta sulamaan. Jakki on Ponnien sanoin melkoinen takiainen, toisinaan jopa varsinainen

perskärpänen. Ori seuraa mielellään turpa ihmisen kyljessä kiinni, mitä tämän ympärillä oikein touhuil-

laan. Ruunivoikon karsinaan mentäessä on poni heti vastassa painamassa päätään ihmisestä riippumat-

ta tämän masua vasten. Jakki rakastaa halauksia ja sitä, että sen päätä, otsaa ja turpaa silitellään. Myös

korvien takaa kevyesti rapsuttaminen tekee Jakille niin höpöä, että alahuuli alkaa aivan lörpöttää.

Kavioita puhdistaessa poni nostaa jalat kuin tarjottimelle konsanaan, kengittäjätkin ovat olleet ihmeissään miten poniori voikin olla näin hyväkäytöksinen, oikea herrasmies! Nykyään on kai melko harvinaista, että kengitykset tehdään ilman minkään sortin henkistä ja fyysistä valmistautumista, mutta toista se on Jakin kanssa. Yksi pieni yksityiskohta Jakin hoidossa kuitenkin on: varustepakkia tai kengitystarpeita ei kannata sijoittaa pollen takapään lähelle. Ei siksi että Jakki talloisi niitä tai hermostuisi niistä. Ne vain sattuvat toimimaan hyvänä targettina, mikäli ori katsoo tarpeekseen lannoittaa tallin käytävää.

Orin varustamiseen menee vain muutama hassu hetki, eikä poni hötkyile, vaikka lähteekin innostuneena treenailemaan sitten, kun varusteet on saatu heitettyä niskaan. Ainoa pieni pahe on mahan pullistelu ennen alkukäyntejä, joten kannattaa muistaa kiristää satulavyö vielä ennen kuin aloittaa varsinaisen treenin. Jos haluaa välttyä pullistelulta, kannattaa Jakille sujauttaa sokeripala mutusteltavaksi, silloin ori yleensä unohtaa pullistelun ja keskittyy herkun nakertamiseen.

Jakki on kisapaikalla hyvin kiinnostunut kaikesta, mutta keskittyy kyllä olennaiseen ja ottaa kisamatkat hyvin lunkisti. Ainoa mitä ori ei ymmärrä, ovat kuljetussuojat. Jakki ei yksinkertaisesti osaa mennä tai tulla pois trailerista ne jalassa, joten jos orille meinaa laittaa kuljetussuojat, on ne laitettava vasta kun ruunivoikko on jo tyyrätty trailerin kyytiin. Vaikka ori on hyvin rento tyyppi, menee orilla hetki tottua uusiin paikkoihin, joten kisapaikalla yöpyminen voi olla hieman haasteellista. Orin täytyy olla aivan erityisen väsynyt, jotta se suostuu nukkumaan yön yli uudessa paikassa. Tämä voi kostautua seuraavana kisapäivänä. Tästä syystä yksipäiväiset kilpailut ovat Jakin eduksi.

Taluttaessa Jakkia ei tarvitse nykiä perässä, oikeastaan vain tammojen lähettyvillä orin perään tulee hieman katsoa. Tammat saavat orin pään sen verran pyörälle, että silloin Jakki saattaa haluta lähteä omille teilleen. Kisapaikalla tammoja varten kannattaa varautua kietaisemalla naru tai narussa oleva ketjuosa turvan ympärille, toinen vaihtoehto on pitää suitsia orin päässä, jolloin se ei lähde nykimään omille teilleen. Ponnien mielestä hieman hassu piirre Jakissa on, että se ei suostu syömään ruohoa tai heiniä maasta, silloin kun orilla on riimu jossa on naru kiinni. Ponin täytyy olla siis kokonaan vapaana, jotta se aloittaa laidunnuksen.

Tarhassa Jakki on yleensä innoissaan, saadessaan olla vapaana. Tarhakavereita orille ei kuitenkaan voi laittaa, yksin kertaisesti siitä syystä, että hitaammat jäävät orin jalkoihin! Orin innostuessa saattaa se juosta useamman kymmenen kertaa tarhan päästä päähän tai jopa ympäri, vimmatusti ilopukkeja heitellen. Kerran Ponnie oli varma että poniherra ponkaisee tarhan aidan yli hyppiessään ilmaan, eikä olisi epäilystäkään etteikö Jakki siihen pystyisi. Kaikkien onneksi aidassa kiinni olevassa nauhassa kiertää sähkö, eikä ori siitä syystä eksy turhan lähelle tarhan aitoja.

RATSASTAESSA Jakki on tullut räjähtävyyden osalta isäänsä. Jakki on isänsä tapaan energinen ja vauhdikas, eikä vauhtia hidasta kuin taitava kuljettaja. Ratsastajaltaan Jakki vaatii varmaa ja määrätietoista otetta. Lisäksi orille on tehtävä selväksi, kuka päättää mihin suuntaan mennään ja millä nopeudella. Orin liikkeitä voisi kuvailla ponnahteleviksi, askeleet ovat ponimaisen pienet, mutta sitäkin joustavammat. Istuntaharjoituksia on hyvä harjoitella Jakin kanssa siitä syystä, että pyöreähkön runkonsa vuoksi orin tarjoama ravi ja laukka tuntuvat siltä, kuin matkustaisi taikamatolla tai pumpuli pilvellä.

Kouluratsastus on Jakille väistämätön pakko. Ori ei tympäänny vaikka sillä pyörittelisi volttitehtäviä parikin tuntia putkeen, mutta herran naamalta voi lukea hieman harmistuneen reaktion, kun sen kanssa saapuu puomeista tai esteradasta tyhjälle kentälle. Koulua vääntäessä tavallisesti vauhdikas poni saattaa unohtua omiin ajatuksiinsa, joten jos treenin haluaa pitää Jakille mielekkäänä, on ponin kanssa tehtävä vaihtelevia tehtäviä. Pohkeenväistöt, avot ja sulut kuuluvat Jakin erityisosaamiseen. Ori tekee pohkeenväistöt näyttävästi ja on mukavan taipuisa avoja ja sulkuja treenaillessa. Myös Jakin helposti muovailtava laukka helpottaa koulukiemuroiden treenaamista.

Esteillä Jakki herää aina niin rauhallisesta ja jopa hieman vaisusta kuorestaan. Jo esteet nähtyään ori laittaa täysin uuden vaihteen silmään, ja ratsastaja saakin olla tarkkana, että poni ei pääse kaahailemaan päättömästi ympäri kenttää. Puomityöskentely on hyvän lihastreenin lisäksi yksi Jakin lempi liikuntamuodoista. Ravipuomit ja pienet kavalettitehtävät saavat ponin keskittymään niin, että ratsastaja voi sielunsa silmin nähdä kuinka Jakin kieli hakeutuu tarkasti keskelle suuta. Puomien noustessa hieman isommiksi, täytyy ratsastajan pysyä aktiivisena. Jos selässä keikkuu nuokkuva kuski, ei kannata olettaa ponin ylittävän yhtään estettä. Mikäli ratsastaja keskittyy tehtävään yhtä kovasti kuin Jakki, on odotettavissa kauniita pyöreitä hyppyjä. 

Maastossa Jakki on rauhallinen, mutta jos saa luvan mennä reipasta tahtia, on ratsastajalla oltava niin sanotusti munaa. Jakki ei ylitä maastossa olevia esteitä rytinällä, vaan kovaa ja korkealta. Etenkin esteet joilla pääsee laukkaamaan vedessä, ovat ruunivoikon mieleen. Uittaminen on muutenkin orin mielestä oikein mukavaa puuhaa, kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä tämä poika myös mielellään sukeltaa! Jos haluaa Jakin keskittyvän koulutreeniin, kannattaa treeni hoitaa maastopolulla tai vaihtoehtoisesti vaikka sänkipellolla. Maastoympäristössä Jakki on erityisen herkkä avuille ja sen lisäksi myös yhteistyöhaluinen, ja sitähän hevoselta yleensä toivotaan.

Ratsastuskilpailuissa Jakin kanssa voi toimia samalla tavalla, kuin kotona sen kanssa treenatessa. Orin kanssa ei tarvitse varautua sen kummempaan työmäärään, sillä Jakki on yhtä hyvin kuulolla ja ratsastettavissa kuin tavallisestikin. Ainoana erona on, että turhan läheltä tammoja ei kuitenkaan parane ratsastella, sillä kukaan ei halua kilpailujen tiimellyksessä nähdä #metoo-lähestymisiä innokkaalta oriherralta. Joka tapauksessa, ori suoriutuu parhaansa mukaan ja yleensä myös yrittää tehdä kaikkensa, jotta ratsukko onnistuisi toivotulla tavalla, oli kyseessä sitten este-, koulu-, tai kenttäkisat.

Storyteller's Jackass

Jakki (VH16-035-0042)

Connemara, ori ♂

ruunivoikko, 141cm

05.02.2016

Osaaminen Helppo A, 120cm, CIC2

Omistaja Ponnie (VRL-14761)

Ex-omistaja Manaaja (VRL-14336)

Kasvattaja Mercy (VRL-14264)

Tavoitteena saada kisatuloksia ja osallistua laatuarvosteluihin

HEVOSEN STATISTIIKKAA

PAINOTUSLAJI: Kenttäratsastus, kilpailee porrastetuissa

NÄYTTELYT: 

09.02.2019 Harmony Sporthorses, Sertin arvoinen (Päätuomari: birdie)

17.03.2019 Four Leaf Pony Farm, irtoSert (Päätuomari: turjake)

OMINAISUUSPISTEET

Hyppykapasiteetti, rohkeus - 1862.51p

Nopeus, kestävyys - 611.22p

Kuuliaisuus, luonne - 1877.78p

Tahti, irtonaisuus - 874.00p

Tarkkuus, ketteryys - 374.14p

PAINOTUSLAJIN TULOKSET

Tarinakilpailujen sijoituksia 0, joista voittoja 0.

20 KERJ sijoitusta, joista voittoja 2.

10.05.2017 KERJ, Brotherhood, CIC2 - 2/21

10.05.2017 KERJ, Priton Budyonnys, CIC2 - 5/29

02.10.2017 KERJ, Silverlode, CIC2 - 3/30

08.10.2017 KERJ, Silverlode, CIC2 - 5/30

09.10.2017 KERJ, Puzzle Rebellion, CIC2 - 2/30

10.10.2017 KERJ, Silverlode, CIC2 - 4/30

11.10.2017 KERJ, Silverlode, CIC2 - 2/30

21.10.2017 KERJ, Puzzle Rebellion, CIC2 - 2/30

24.10.2017 KERJ, Puzzle Rebellion, CIC2 - 2/30

25.10.2017 KERJ, Silverlode, CIC2 - 2/30

29.10.2017 KERJ, Puzzle Rebellion, CIC2 - 3/30

06.02.2019 KERJ, Chersey, CIC2 - 1/22

07.02.2019 KERJ, Chersey, CIC2 - 3/22

12.02.2019 KERJ, Safiiritiikerin Kilpailukeskus, CIC2 - 1/16

28.02.2019 KERJ CUP, Auburn Estate, CIC2 - 6/6 Tarina

16.03.2019 KERJ, Gestüt Helmwald, CIC2 - 3/30

17.03.2019 KERJ, Gestüt Helmwald, CIC2 - 5/30

21.03.2019 KERJ, Gestüt Helmwald, CIC2 - 2/30

24.03.2019 KERJ, Gestüt Helmwald, CIC2 - 3/30

03.04.19, Nekkulan suomenhevoset, CIC2 - 3/11
05.04.19, Nekkulan suomenhevoset
, CIC2 - 2/11

paperi.png
HEVOSEN SUKU

Emä, Nemetona

c 135cm rnvkko

VH16-035-0020

Isä, Storyteller's Romulus

c 146cm rnvkko, KTK-II

VH16-035-0015

Emänemä, tuntematon

Emänisä, tuntematon

Isänemä, Dru-Vid

c 135cm rnvkko

VH16-035-0002

Isänisä, Misty Mountains

c 148cm mkm

VH16-035-0012

IKÄÄNTYMINEN

Jakin tämän hetkisen iän voit tarkistaa Virtuaalisen ratsastajainliiton hevosrekisteristä.

 

paperi.png

Hevosella ei vielä saavutuksia.

backdrop-72250_960_720.jpg
HEVOSEN PÄIVÄKIRJA
HEVOSEN HISTORIA
JÄLKELÄISET

Syntymäaika, sukupuoli/nimi - emä/isä - Omistaja

00.00.0000, t/o.Varsa - Varsan emä/isä - Omistaja

Tekstit © Ponnie 2018. Kuva © Hippos / Pirje Fager-Pintilä

Tämä on virtuaalihevonen.

2-star-prospect.png
bottom of page