top of page
backdrop-72250_960_720.jpg
backdrop-72250_960_720.jpg
backdrop-72250_960_720.jpg
bmI6X0P.jpg
HEVOSEN LUONNE

Ponnien tarkoituksena oli ostaa itselleen varsa taitavien kouluratsujen

suvusta, mutta varsoja ihastellessaan Ponnie eksyi Denniksen karsinalle.

Ponnielle ilmoitettiin, että Dennis oli itse asiassa hiljaisessa myynnissä.

Kirsikkana kakun päällä oli tietysti se hetki, kun Ponnie sai vielä kuulla,

että tamman nimi on Daenerys from Westeros KHw. Game of Thrones

mainittu, ja Ponnie ei voinut enää hillitä itseään, vaan hänen oli saatava

tämä suloisesti hörähtelevä harvinaisuus itselleen. 

Dennis on utelias ja kiinnostunut luonteeltaan. Tamma oppii turhankin

nopeaa uusia asioita, joten esimerkiksi karsinan ovi on sidottava kiinni

riimunnarulla, jotta Dennis ei hamuile sitä vikkelästi turvallaan auki. Liuku-

ovet ja oven kahvat eivät myöskään tätä tammaa hidasta. Myös tarhan

portti on turvattava erillisellä kiinnityksellä, muutoin voi olla että tammaa

täytyy lähteä etsimään koko kylän voimin. 


Tämä Musta helmi - kuten Ponnie tammaa nimittää, on mitä mainioin

ratsu. Siitä huolimatta että Dennis on upeiden kouluhevosten suvusta, ei

tamma pistä pahakseen, vaikka tiukan koulutreenin sijasta mentäisiinkin pelkällä riimulla ja ilman satulaa

letkeästi pohkeenväistöjä treenaillen. Dennis osaa mukautua ratsastajansa tarpeisiin: kun ratsastaja haluaa vetää keskivartaloa kiinteyttävän koulurääkin Dennis on täysillä mukana, kun ratsastaja puolestaan haluaa antaa itselleen ja vatsalihaksilleen hieman armoa myös Dennis menee hieman pienemmällä vaihteella.

 

Monesta tilanteesta Denniksen kanssa selviää kaikista parhaiten ripauksella huumoria!

HOITAESSA Dennis aiheuttaa toisinaan päänvaivaa, ei siksi että tamma ei osaisi käyttäytyä, vaan siksi, että tamma on turhankin taitava avaamaan solmuja ja pakenemaan riimustaan. Tämä Houdini-lisänimen syystäkin lunastanut tamma ei suinkaan lähde karkuun, vaan tulee ystävällisesti seurailemaan ovelta mistä telineestä satula tai suitset oikein napataan matkaan. Tästä syystä käytävältä löytyy yleensä pari narua, jotka on valmiiksi vedettynä umpisolmulle niin, että tamma ei pääse paikaltaan irti - tämän varaan ei kuitenkaan kannata laskea. 

Kengitystilanteessa ja kisapaikalla tätä riimusta, naruista ja karsinasta pakenemista ei yleensä arvosteta,

joten silloin Dennis kannattaa hoitaa karsinassa. Karsinassa tamma saattaa toisinaan pyöriä ja siten

hieman hankaloittaa harjaamista ja varustamista. Kengittämisessä kannattaa olla avustaja joka seuraa,

tamman touhuja kengityksen ajan. 

Dennis on älyttömän kiltti, ainoastaan kiima-aikaan tamma saattaa toisinaan olla tavallista kipakampi ja

tarkempi siitä, mistä kohtaa saa harjata tai kuinka kireälle satulavyön saa kiristää. Tamma ei pistä

moksiskaan, vaikka ihminen kulkisi tämän pepun takaa, mutta auta armias jos tarhassa tai ratsastus-

kentällä toinen hevonen pääsee lähelle takapäätä. Tällöin toinen hevonen saattaa kuulla kunniansa,

ainakin jos ratsastaja ei ole estämässä. Tässäkin on kuitenkin suuri poikkeus, kiima-aikaan Dennis

nimittäin on suorastaan huomionkipeä ja tämä perskärpänen hakeutuu muiden hevosten iholle, halusivat muut sitä tai eivät. 

Koska Dennis on suhteellisen iso hevonen, on tammalla myös isot askeleet. Taluttaessa kannattaa siis varautua kävelemään suhteellisen reipasta tahtia pysyäkseen tamman perässä. Dennis ei kuitenkaan vedä taluttajaansa ympäri pientareita tai pihamaata, vaan pysähtyy kyllä tarvittaessa, jos taluttaja meinaa jäädä jälkeen. Hitaina päivinä Dennis saattaa joutua pysähtymään parikin kymmentä kertaa ennen kuin taluttaja on saanut itsensä laahustettua tarhalta tallin oville.

Tarhassa Dennis on rauhallinen, mitä se nyt aina keksii uusia metkuja aikansa kuluksi, kuten kekseliään tamman toimenkuvaan kuuluukin. Loimista Dennis ei välitä, paitsi talven paukkupakkasilla. Silloin tamma vuorautuu tyytyväisenä kevyt toppaloimeensa ja innostuu usein hieman irrottelemaankin tarhassa. Kesän helteillä Dennistä harvemmin näkee hölköttelemässä tarhassaan, vaan tamman löytää vaaka-asennossa nauttimassa joka ikisestä Suomen suven tarjoamasta auringonsäteestä. Dennis ei välitä ötököistä ja kutiaakin todella helposti. Siksi tammalla on kesäisin käytössä tarhatessa, ja toisinaan myös ratsastaessa, kärpäsotsapanta ja tymäkkää ötökkäkarkotetta. Kesän aikana voi olla että Dennikselle joutuu ostamaan useammankin uuden kärpäsotsapannan, tamman nykiessä ja katkoessa niitä jollain ilveellä irti riimustaan.

RATSASTAESSA tämä suloinen Musta helmi on kyvykäs ja ryhdikäs ratsu. Dennis kantaa itsensä arvokkaasti kaikissa askellajeissa. Koska tamma on kohtalaisen suuri, myös liikkeet ovat kookkaat. Toisinaan ratsastajalla on suuriin askeleisiin hieman totuttelemista, eikä vatsalihastreeniltä voi totisesti välttyä tämän tamman selkään kavutessa. Dennis on kepeä ratsastaa, sillä tamma ei paina kuolaimelle ja pohjetta sekä istuntaa tämä seuraa varsin terhakkaasti. Tammaa voisi luonnehtia yhteistyökykyiseksi ja kaikin puolin joustavaksi ratsuksi.

Kouluratsun roolin Dennis vetää topakasti vaikka kaviot ja silmät sidottuna. Tamma osaa lukea ratsastajan pienimpiäkin liikkeitä, eikä Dennis takuulla heittäydy hankalaksi päästessään pyörittelemään piruetteja. Jostain kumman syystä tamma on aivan innoissaan päästessään tyhjälle kentälle esittelemään lisättyä raviaan ja upeita pyörähdyksiään. Saattaahan se olla, että Denniksen veri vain vetää koulukentille, onhan tämän suvussa toinen toistaan hienompia kouluratsuja. Vaikka tamma onkin taitava koulukiemuroissa, täytyy ratsastajan osata suunnilleen istua Denniksen haastavaa ravia. Laukka on helpompaa istua, sillä ravissa suuret askeleet saavat kokeneemmankin pyllyn irtoamaan penkistä. Tästä syystä tammalla on lampaantalja käytössä satulan alla, jotta se ehkäisee suurempia tömähdyksiä, jotka voisivat kipeyttää tamman herkän selän. 

Esteillä Dennis ei ole aivan yhtä elementissään kuin sileällä. Tamma rakastaa puomitreeniä, sillä se jumppaa mukavasti tämän lihaksia. Toisinaan Dennis kuitenkin unohtaa, että isompia esteitä ei voi ylittää kuin puomeja, ja tällöin tamma saattaa kompastella esteillä pahastikin. Dennis osaa kyllä hypätä, mutta jos tamma saa vedettyä päänsä liian alas ennen tai jälkeen esteen, on jälleen kompastelua ja mahdollista puomien kolistelua luvassa. Esteillä on oltava oikeastaan aina raippa, jolla muistutellaan jo etukäteen jalkojen nostelusta. Denniksellä ei voi hypätä, jos ei ole kokemusta esteille lähestymisestä tai este välien laskemisesta. Esteiden väliin jäävät laukka-askeleet on tärkeä laskea niin, että tamma ei joudu ottamaan puolikkaita tai venytettyjä askeleita. Kun Dennis pääsee vauhtiin, on tamman hyppytyyli ylöspäin suuntautuva ja pompahtava. Denniksen kanssa tulisikin treenata sitä, että hypätään enemmän eteen- kuin ylöspäin.

Maastossa Denniksen kanssa kannattaa olla kaveri matkassa. Tamma ei ole pelokas, mutta yksin ollessaan Denniksellä tulee äkkiä tarve päästä takaisin tallille. Jos kaveri on matkassa, ei samanlaista koti-ikävää ennätä maastolenkin aikana tulemaan. Varsinaisia maastoesteitä tamman kanssa ei olla Helmen tallilla hypätty, sillä Dennis on ollut vastahakoinen, kun niitä on yritetty lähestyä. Pieniä risukasoja, tukkeja ja pellolla olevia vesiojia tammalla on kuitenkin onnistuneesti ylitetty. Uittaminen on Denniksen lempijuttuja kesäisin. Rankan kouluväännön jälkeen tamma lähtee oikein mielellään hevoskavereiden kanssa kahlaamaan ja polskuttelemaan vedessä. Dennis ei varsinaisesti ui, mutta kuopii vettä ja makoilee kahluuvedessä mielellään. Kannattaa myös varoa, sillä tamma piehtaroi usein rantavedessä, jolloin ei tietysti kannata jäädä litistettäväksi tämän vesipedon alle.

Kilpailupaikalla Dennis on rauhallinen. Traileriin lastauksessa ja sieltä pois tulemisessa ei mene kuin muutama minuutti, sillä tamma on tottunut reissaamaan. Denniksen kanssa kisapaikalla kannattaa olla mukana hoitaja, joka taluttelee tamman lihaksia lämpimäksi ja esittelee sille kilpailualueen. Dennis ei kouluaitojen sisäpuolella stressaa, vaan ymmärtää heti mistä on kyse. Dennis pistää kisatilanteessa aina parastaan, ja kerran tamman kanssa kävi jopa niin että ennen kisasuoritusta tämän kenkä löystyi niin että se lopulta irtosi suorituksen aikana. Tavallisesti tamma näyttää ontuvan ilman kenkää, mutta tuossa tilanteessa Dennis kuvainnollisesti puri hammasta ja esitti kouluohjelman loppuun voittaen oman luokkansa. Tuhkimon tarina päättyi onnellisesti, sillä paikalla ollut kengittäjä nakutteli uuden kengän tamman kavioon kotimatkaa varten.

Daenerys from Westeros KHw

Dennis (VH18-031-0078)

Suomalainen puoliverinen, tamma ♀

musta, 170cm

30.08.2017

Osaaminen Grand Prix, 80cm

Omistaja Ponnie (VRL-14761)

Ex-omistaja Sonja.P (VRL-06588)

Kasvattaja Kultahuisku

Tavoitteena käydä näyttelyissä ja muutamassa laatuarvostelussa

paperi.png
HEVOSEN SUKU

Emä, Dancir Hexen

trak 172cm m, KRJ-II

VH16-021-0402

Isä, Rock & Rio Wolf

fwb 169cm trt

VH16-031-0708

Emänemä, Rosenhof Dana

trak 170cm rnkm, KRJ-II

VH15-021-0422

9xXBhXb.jpg

Emänisä, VIR MVA Ch Rosenhof Konrad

trak 174cm m, KTK-II, KRJ-I

VH14-021-0610

Isänemä, Serellenders Lavender Jade

fwb 168cm rnkm

VH16-031-0561

Isänisä, Serellenders Blurryface

fwb 169cm rt, KTK-I

VH16-031-0563

IKÄÄNTYMINEN

Denniksen tämän hetkisen iän voit tarkistaa Virtuaalisen ratsastajainliiton hevosrekisteristä.

paperi.png

Hevosella ei vielä saavutuksia.

backdrop-72250_960_720.jpg
HEVOSEN PÄIVÄKIRJA
HEVOSEN HISTORIA
JÄLKELÄISET

Syntymäaika, sukupuoli/nimi - emä/isä - Omistaja

00.00.0000, t/o.Varsa - Varsan emä/isä - Omistaja

Tekstit © Ponnie 2019. Kuvat © Cherie (CC BY 2.0)

Tämä on virtuaalihevonen.

3-star-prospect.png
HEVOSEN STATISTIIKKAA

PAINOTUSLAJI: Kouluratsastus, kilpailee porrastetuissa

NÄYTTELYT:

18.11.2018 Heidseck Sporthorses, irtoSert (Päätuomari: Jannica)

23.02.2019 Stall Fernweh, irtoSert (Päätuomari: birdie)

24.02.2019 Heidseck Sporthorses, irtoSert (Päätuomari: Jannica)

15.03.2019 Chowter Sporthorses, irtoSert (Päätuomari: Jannica)

19.03.2019 Burlyhill Dressage, Sertin arvoinen (Päätuomari: birdie)

OMINAISUUSPISTEET

Hyppykapasiteetti, rohkeus - 0.00p

Nopeus, kestävyys - 0.00p

Kuuliaisuus, luonne - 2999.13p

Tahti, irtonaisuus - 3778.89p

Tarkkuus, ketteryys - 0.00p

PAINOTUSLAJIN TULOKSET

Tarinakilpailujen sijoituksia 1, joista voittoja 0.

20 KRJ sijoitusta, joista voittoja 5.

02.02.2019 KRJ, Team J&K, Grand Prix - 3/40

05.02.2019 KRJ, Team J&K, Grand Prix - 1/40

09.02.2019 KRJ, Harmony Sporthorses, Grand Prix 2/2, Tarina

10.02.2019 KRJ, Team J&K, Grand Prix - 1/40

12.03.2019 KRJ, Gestüt Helmwald, Grand Prix - 3/30

13.03.2019 KRJ, Gestüt Helmwald, Grand Prix - 3/30

13.03.2019 KRJ, Gestüt Helmwald, Grand Prix - 1/30

13.03.2019 KRJ, Gestüt Helmwald, Grand Prix - 2/30

18.03.2019 KRJ, Sardonic Sporthorses, Grand Prix - 2/40

19.03.2019 KRJ, Gestüt Helmwald, Grand Prix - 5/30

19.03.2019 KRJ, Safiiritiikerin kilpailukeskus, Grand Prix - 4/30

22.03.2019 KRJ, Duán Stable, Grand Prix - 5/30

22.03.2019 KRJ, Safiiritiikerin kilpailukeskus, Grand Prix - 5/30

25.03.2019 KRJ, Duán Stable, Grand Prix - 3/30

28.03.2019 KRJ, Duán Stable, Grand Prix - 4/30

29.03.2019 KRJ, Duán Stable, Grand Prix - 6/30

29.03.2019 KRJ, Duán Stable, Grand Prix - 1/30

29.03.2019 KRJ, Sardonic Sporthorses, Grand Prix - 1/40

29.03.2019 KRJ, Sardonic Sporthorses, Grand Prix - 6/40

27.03.2019 KRJ, Kilpatalli Elixir, Grand Prix - 5/30

bottom of page